Moet je (misschien een beetje) Bitcoin bezitten?

Spread the love

 

Jack Dorsey-maker, mede-oprichter en voorzitter van Twitter en mede-oprichter en CEO van Square spreekt op het podium tijdens de Bitcoin 2021-conventie, een crypto-valutaconferentie die wordt gehouden in het Mana Convention Center in Wynwood op 04 juni 2021 in Miami, Florida. De cryptoconferentie zal naar verwachting 50.000 mensen trekken en loopt van vrijdag 4 juni tot en met 6 juni.

Jack Dorsey-maker, mede-oprichter en voorzitter van Twitter en mede-oprichter en CEO van Square spreekt op het podium tijdens de Bitcoin 2021-conventie, een crypto-valutaconferentie die wordt gehouden in het Mana Convention Center in Wynwood op 04 juni 2021 in Miami, Florida. De cryptoconferentie zal naar verwachting 50.000 mensen trekken en loopt van vrijdag 4 juni tot en met 6 juni.

Is crypto de (nieuwe) handel van ons leven? Ik stel deze vraag omdat de prijs van Bitcoin (BTC-USD) – een proxy voor alle cryptocurrencies – sinds half april met bijna 50% is gedaald, van $ 63.000 naar $ 32.000. (Ik kom zo bij het tussen haakjes “nieuwe” staan.)

We gaan misschien zelfs een nieuwe zogenaamde crypto-winter in, waar de prijs van Bitcoin steil daalt en enige tijd blijft liggen. Maar hier is het probleem: tot nu toe werd elke neergang gevolgd door de prijs van de munt die zich herstelde en vervolgens de vorige high aanzienlijk overschreed.

Schreeuwt dat niet om kopen en vasthouden op lange termijn? (Of handelsaas als dat is wat je boot drijft.) Moet je daarom niet een stuk bezitten? Misschien een klein stukje? Cryptocurrency kopen is mogelijk online.

Bitcoin stijging?

Hoe weten we dat crypto zal blijven stijgen? Niemand weet. Apple (AAPL), Tesla (TSLA) en Nvidia (NVDA) lijken nu voor de hand liggende weddenschappen, maar vijf of tien jaar geleden zagen ze er riskant uit, of te duur of beide. En met Bitcoin voeg je een hele andere laag van onzekerheid toe, namelijk de cryptovaluta zelf. Crypto is veel complexer en speculatiever dan iPhones of EV’s of chips.

Ik zal later ingaan op de kwestie van het definiëren van crypto, maar ik wil duidelijk zijn dat wat ik hier echt probeer aan te pakken, moet je enige blootstelling aan crypto hebben in je beleggingsportefeuille, en zo ja, wat voor soort en hoe veel?

Die vraag komt voort uit dit feit: het is heel goed mogelijk dat het enige dat riskanter is dan het bezitten van crypto, geen crypto bezit. Dit betekent dat uw kleinkinderen over 50 jaar misschien hun hoofd schudden van walging omdat u geen Bitcoin koopt voor $ 32.000, (of $ 25.000 volgende week).

Een dilemma, niet?

Laat me kort ingaan op het woord ‘nieuw’ in mijn lead, dat ik gebruikte omdat ik de afgelopen 25 jaar technologie het vak van ons leven heb genoemd. Net als met wat we tot nu toe hebben gezien met crypto, zouden technische aandelen stijgen en dalen, maar ze zouden altijd hoger gaan. De grafiek voor de NASDAQ 100 Technology Sector (^NDXT) gaat van linksonder naar rechtsboven. En het is logisch, nietwaar, aangezien technologie een steeds groter deel van onze economie wordt.

 

En nu? Nou, ik zeg niet dat technologie op geen enkele manier is voltooid, maar het kan zijn dat na twee en een half decennium het mooiste deel van die handel zijn beloop heeft, vooral voor de grote FAAN/MG (Facebook, Amazon, Apple , Netflix, Microsoft, Google) namen. Er waaien nu twee sterke winden in het gezicht van die bedrijven.

De eerste is de tirannie van grote aantallen, wat betekent dat het voor een bedrijf steeds moeilijker wordt om 30% per jaar te groeien wanneer de jaaromzet de $ 200 miljard nadert (zoals het geval is met Google, dat ook een marktwaarde van $ 1,7 biljoen heeft .) Hoe kan een bedrijf dat volhouden en hoeveel groter kan het groeien? De tweede wind is potentiële overheidsregulering die de enorme marktmacht van deze giganten aanpakt (hoewel het opbreken van deze bedrijven een zegen kan zijn voor aandeelhouders en consumenten). En natuurlijk zijn deze twee tegenwind met elkaar verweven.

Getuigen

25 MAART 2021: Facebook-CEO Mark Zuckerberg, Google (Alphabet Inc.) CEO Sundar Pichai en Twitter-CEO Jack Dorsey getuigen voor het Amerikaanse Congres over de bestrijding van online desinformatie en desinformatie. – Bestandsfoto door: zz/STRF/STAR MAX/IPx 2020 14-08-20 Bedrijven en winkels in Manhattan op 14 augustus 2020, aangezien bepaalde beperkingen worden versoepeld als onderdeel van de heropening van fase 4 in New York City tijdens het wereldwijde coronavirus pandemie. Hoewel veel van de grotere bedrijven erin geslaagd zijn om door de financiële storm veroorzaakt door de pandemie te navigeren, hebben andere retailers moeite om in bedrijf te blijven. Hier, Google-kantoren in Midtown. (NYC)

25 MAART 2021: Google-kantoren in Midtown. (NYC)

Een segue terug naar crypto. Ik weet dat het lijkt alsof je tegenwoordig alleen maar “Bitcoin, Bitcoin Bitcoin” hoort, toch? Beroemdheden, CEO’s en staatshoofden investeren erin, doen er alles aan of geven er commentaar op. Maar hier is het ding, de totale waarde van alle Bitcoins op dit moment is $ 605 miljard, of ongeveer de helft van een enkele FAAN/MG. Dat is ook gelijk aan oslechts ongeveer 1,7% van ‘s werelds geldvoorraad (en ongeveer 5,3% van ‘s werelds goudvoorraad, volgens Investopedia.)

In feite zijn alle cryptomunten samen nu goed voor minder dan 5% van de geldhoeveelheid in de wereld. Stel je de hype voor als crypto gelijk wordt aan 25% of 50% van wat ze fiat (of traditionele) valuta noemen. Dus misschien heeft crypto ruimte om te groeien. Aan de andere kant waren tulpenbollen vroeger ook een bos waard. Bitcoin koers vandaag is gestegen.

cryptovaluta

Wat is cryptovaluta precies? (Vergeef me als dit deel bekend is.) Crypto is een soort digitale, meestal niet door de overheid uitgegeven, valuta die is gecodeerd, waardoor het wordt beschermd tegen vervalsing. (Zogenaamde stablecoins zijn crypto gekoppeld aan traditionele valuta zoals de dollar.)

Deze valuta’s bestaan ​​op gedistribueerde computernetwerken die gebruikmaken van blockchain-technologie, een speciaal soort database eigenlijk, die een permanent record van transacties creëert dat door iedereen kan worden bekeken.

Bitcoin, gelanceerd in 2009 door iemand of enkele mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, is de koning van de munten, maar er zijn er duizenden (Yahoo Finance volgt meer dan 300), inclusief biggies zoals Ethereum, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt om te kopen en verkopen NFT’s (niet-verwisselbare tokens, waarover ik hier schreef), Ripple of XRP, dat wordt gebruikt voor banktransacties en de beruchte Dogecoin, een satirische munt (vol met zijn Shiba Inu-hondenmeme), die een zeer no-grappige marktwaarde heeft van $ 25 miljard.

Ja, het is een beetje gek. Warren Buffett en Charlie Munger houden niet van crypto. Munger noemt het ‘rattengif’ en zegt dat het criminelen helpt en aanmoedigt. Dat is zeker waar geweest (samen met al het legitieme gebruik), maar het negeert het voor de hand liggende punt dat een overgrote meerderheid van alle misdaad in de wereld wordt vergemakkelijkt door traditionele valuta’s en systemen, (Bewijsstuk A: De onderzoeken van FinCEN Files. Crypto is nooit genoemd.JPMorgan, HSBC en Deutsche Bank en dollars zijn vaak.) Het is nog steeds heel erg het geval dat het biljet van $ 100 de valuta en denominatie van de crimineel is naar keuze.

Anderen wijzen op extra problemen met Bitcoin. Elon Musk bijvoorbeeld, over het algemeen een crypto-stier, hielp eerder dit jaar de aanloop naar Bitcoin te ondermijnen toen Tesla aankondigde dat het Bitcoin als betaling zou accepteren. Maar Musk creëerde vervolgens in mei een crypto-downdraft toen hij dat programma opschortte vanwege milieuproblemen, omdat het creëren van Bitcoin (of mijnbouw) veel energieverbruik vereist. (Musk zei deze week dat hij zal heroverwegen naarmate de mijnbouwprocessen verbeteren.)

Bitcoin haalt het niet

Anderen merken op dat Bitcoin niet echt bereikt wat velen hoopten dat het zou doen. “Bitcoin is ontworpen als een digitaal anoniem ruilmiddel waarbij geen vertrouwde derde partij, zoals een centrale bank, betrokken was, maar Bitcoin heeft abject gefaald bij het gestelde doel”, zegt Eswar Prasad, een professor aan de Cornell University en auteur van een aanstaande boek genaamd “The Future of Money: How the Digital Revolution Is Transforming Valuta’s en Financiën.”

“Het is een zeer volatiele valuta in termen van waarde, dus het is geen betrouwbaar ruilmiddel. Bovendien is het traag, duur en omslachtig in gebruik”, zei hij. “Ondanks een gebrek aan intrinsieke waarde, begon Bitcoin vooral als speculatief actief te worden geadopteerd.”

Ric Edelman, uitvoerend voorzitter van Edelman Financial Engine, is het niet per se oneens, maar zegt: “Waar bitcoin niet slaagt als digitale valuta, slaagt het als een digitaal bezit.” Bovendien geloven Musk en anderen dat ondernemers “lagen” bovenop Bitcoin zullen bouwen, waardoor het meer bruikbaar wordt.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *